2011. január 16., vasárnap

John Knittel: Via Mala



John Knittel: Via Mala


Az elején megijedtem a könyv vastagságától,végül sikerült elolvasnom.lekötött a könyv.

A könyv egy szegény család életét mutatja be elsőként.A Yzolla partján, a Graubündeni hegyek között. A család feje Laurentz, egy részeges, brutális férfi ,aki rendszerint megveri gyermekeit, nem ad nekik pénzt, éhezteti őket és több törvénytelen gyermeket nemz a környéken. Két lánya van Hanna és Silvelie és két fia Nikolaus és a félkegyelmű Manócska. A tulajdonképpeni történet Silvelieről szól.Van egy idős festő barátja, aki tanítgatja az élet szépségeire a sok kegyetlenség után. Sajnos a barát meghal,de vagyona jelentős részét Silveilere hagyja. Az édesapja felveszi a nagy összeget és nem akarja a lánynak vissza adni. Ekkor sokall be a család és míg Silvelie távol van, megölik a családfőt egy munkásukkal. Jelképesen mindegyikük a szívébe szúrja a kést. A család megszabadul a szenvedésektől, de mi legyen a továbbiakban? Elássák a tetemet és eltüntetnek minden nyomot. Amikor a rendőrség nyomozni kezd az eltűnése ügyében, nem találnak semmit. Silvelie is megtudja az ügyet mikor haza jön és elborzad szerettei tettétől, elszökik a bűn súlya elől és a városba költözik pincérlánynak. Megismerkedik Andivel és egymásba szeretnek. Andi még a menyasszonyát is elhagyja a kedvéért.
Silveliet nyomasztja a titka súlya, de nem beszélhet férjének róla, mert az rendőrbíró.
Míg nem egy napon Andi kezébe kerül Laurentz eltűnésének aktája és rájön hogy valami nem stimmel.
A könyv elég vaskos, de érdemes elolvasni. Rengeteg érzelem van benne.

Pár észrevétel.
Lehetett volna egy kicsit jobban kifejteni, hogy miért tűrtek a részeges, brutális apának évekig és utána mi roppant el hirtelen hogy megölték?
Érdekelne hogy valaki miért vállalja a folytonos verést, megaláztatást?

Továbbá valmi nagyon bosszantott,méghozzá Andi viselkedése ,miután kiderült a dolog.
Ő milyen jogon merészelte elítélni Silvieliet, amikor ő a volt menyasszonyát taszította majdnem halálba azzal hogy elhagyta az esküvőjük előtt?
Ő is bűnös, mint ahogy minden ember.
Miért érezte magát különbnek a szegény családnál?
Miért feleségét büntette a családja helyett?
Szegény nem tett semmit, csak védte a családját.
És a végső észrevétel.
A törvény nem tett semmit az évekig éhező, megvert család ügyében, nem ítélték el az apát.
De amikor végre védekezett a család, bebörtönözték volna őket 30 évig is. Sajnos ez a törvény még a mai napig így van. Tehetnének végre valamit a kizsákmányolt nőkért, megvert gyermekekért.

Európa kiadó:
http://www.europakiado.hu/

832 oldal
könyvtári
10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék