2011. január 14., péntek

Per Olov Enquist : Blanche és Marie könyve


Per Olov Enquist : Blanche és Marie könyve



Per Olov Enquist, a világhírű svéd dráma- és regényíró új, "európai" könyve a századforduló Párizsában játszódik. Főhőse Blanche Wittman a világhírű pszichiáter, a Sâlpetrière kórház főorvosa, Jean Marti Charcot kedvenc betege, a hisztéria tüneteinek és kezelésének szentelt nyilvános bemutatók főszereplője. Charcot halála után Blanche "meggyógyul", és a későbbi Nobel-díjas fizikus-kémikus, a lengyel származású Marie Curie asszisztense lesz. A laboratóriumi sugárfertőzés miatt életét tehetetlen nyomorékként fejezi be. Szinte haláláig naplót ír, s naplóinak három kötete, a sárga, a fekete és a vörös könyv, a "kérdések" könyvei, képezik Enquist regényének alapszövetét.
A csapongó, meditatív, személyes emlékekkel tagolt Enquist-szöveg markánsan jeleníti meg a kort, a jellemeket, a helyszíneket, az ismert és kevésbé ismert személyiségeket (Freud, Jane Avril, Pierre Curie, Paul Langevin, Einstein...) és lassan beletorkollik a fő téma, a mindent legyőző szerelem megszólaltatásába.
Blanche és Charcot, illetve Marie és Paul megindítóan szép és tragikus szerelmének történetét meséli el, melybe mesteri könnyedséggel szövi bele saját anyjának és saját (fél)árvaságának életrajzi motívumait, a század eszmetörténetének és tudománytörténetének kezdeti alakulását, a torz politikai gondolatok és az elvaduló, bigott tömegek indulatainak vészjósló jeleit. A zenei alapegységekből építkező regény - fejezetei "dalok" - Enquist egyik legszemélyesebb műve, Blanche és Marie pedig legemlékezetesebb, legnagyobb empátiával megírt két regényhőse.

A leírása nagyon jól hangzott,ezért szerettem volna elolvasni,de sajnos nem ment maradéktalanul.
Érdekel Marie Curie élete,gondoltam némi betekintést nyerek a könyv által.
De sajnos tele van felesleges szövegekkel.Viszont van, amit leír háromszor is
.Nem olvasmányos.
Össze-vissza csapong az író.Néhol azt sem tudjuk hol járunk.

Feladtam az olvasását 47 oldal után.Egyszerűen nem ment.
Pedig ritkán hagyok abba egy könyvet.
Szívesen veszem mások észrevételeit a könyvről.

Európa kiadó:
http://www.europakiado.hu/

264 oldal
könyvtári
10/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék