2013. július 1., hétfő

Paul "Coach" Wade: Fegyencedzés













Bizonyára sokan tudjátok, hogy szeretem a sportokat. Sokféle mozgásformát ki is próbáltam már( karate, kézilabda, röplabda, úszás, különféle táncok, konditerem, aerobik, spining...).
Most, hogy kevés időm van, és elmenni sem tudok itthonról kerestem valamit, amit itthon is elvégezhetek, a diétán kívül.
 Így kötött ki  nálam a  könyv..
Elolvastam és teszteltem is.
Egyszerű, szépen lebontott gyakorlatok vannak benne. Nem kell hozzá túl sok eszköz, sem bérlet vagy pénz. Nem vesz el a napomból fél óránál többet és mégis látványos a hatása.
Kondi termezek, azaz főként kardiózók hetente egyszer, de az nagyon kevés.
 3 hete kezdtem az alapokkal a könyvből, és egy kedves edző készített pár plusz gyakorlatot hozzá.
Már rám jönnek a rég eltett nadrágjaim és a kezem is szépen formálódik. Pedig nem túl régóta csinálom és sehol sem vagyok a gyakorlatokkal.
De működik és látszik.

Nézzük a könyvről a véleményem ennek tükrében.
Tetszik, ahogy bevezeti és kampányol ezért az edzésformáért.
Viszont túl sok az ismétlés, egyfajta szájbarágós , katonás rendben. Egyszer is elég lett volna leírni ugyan azokat, megértjük.
Tetszik, hogy nincs benne túl sok és túl bonyolult mozdulat.
Remek, ahogy lebontja szintekre és teljesen kezdők, túlsúlyos emberek vagy akár valami miatt sérült, de edzeni és erősödni, fogyni vágyók is tudják használni. Nem mellesleg, mi nők is. És egy erősebb, fitt férfi is tudja használni, a technikáját csiszolni.
Tetszik, hogy nem ígér csodát pár nap alatt, hanem felépíti az ember izmait napról napra, így elkerülve a sérüléseket. Nem erőltetve a szervezetet esztelenül.
Nagyon feldobják a képek az egészet, így jobban érthető egy-egy mozdulat. 
Nagy hangsúlyt fektet az anatómiai részekre is, ami néha felesleges. Egy laikust nem biztos, hogy érdekelni fognak ezek a részek. Érdemesebb lett volna a legvégére tenni ezeket a fejezeteket.




Tudom, hogy minden edzésforma és edző a saját mozgásáért kampányol és arra esküszik. 
Érthető. viszont engem zavart, hogy súlyosan leszólja azokat, akik nem az ő edzésformáját használva próbálják elérni a céljukat.
Inkább dorgál és leszól, nem pedig finoman terelget a helyes út felé.
Egy fegyenc írta tudom, ne várjak nyálas sirámokat. Nem is ezt szerettem volna. A kettő között kellett volna belőni az egészet.
És én azt vallom, hogy inkább mozogjon az ember, mint otthon a fotelben üljön egész nap. 




Megkérdeztem pár embert, akik elkezdték ezt az igen érdekes mozgásformát, hogy mi a véleményük róla és magáról a könyvről is:

"A fegyencedzés egy jó progressziót ad ahhoz, hogy elinduljunk az erő,  

kihívásokkal teli, néha varázslatos és időnként kétségbeejtő fordulatokat rejtegető útján.  

Viszont a fegyencedzés csupán egy rövid szakasza ennek az útnak, így ha mindenki a végére 

ért ennek a szakasznak, akkor sem kell kétségbeesni, mert rengeteg kaland vár még ránk. -

 Összességében ennyi a véleményem a rendszerről.

 A könyv viszont egy stílustalan marketing  ömleny egy olyan karakterrel, aki imitálja a 

kóteros tagot és ez engem pl kifejezetten bosszant."

Péter Pereg 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 A könyv nagyot segített a saját testsúlyos edzés népszerűsítésében. 

A stílusa olyan amit Péter  ír, de marketing szempontból ez bejött, pont emiatt ért el 

tömegekhez.

 Az amerikai könyveknek,még a legjobbaknak is van egy sajátos stílusa, amit szokni kell. 

Nem szakember számára könnyebb értelmezni,mint pl. Gray Cook Movement könyvét.

 A progresszió amúgy jó, és nagyon jól kiegészít más edzéstípusokat. 

Kettlebell mellé használom.

Babó Krisztina
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyerekek mellett tök jól lehet végezni, mert van a gyakorlatok közt sokszor pihenő. Ilyenkor 

lehet pelenkázni, főzni.

http://babamamatorna.blogspot.hu/2013/05/baba-mama-fegyenc-edzes.html


Szamosné Millei Éva 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A fegyencedzés kezdésnek volt a fegyvertáramban a TRX mellett, aztán mikor erőt szereztem 

magamnak a fegyenccel meg a TRX-szel, elkezdtem csak a testsúllyal dolgozni és BÁNG jobb 

formában vagyok, mint valaha, nőtt a karom, a combom, a hátam, mellkasom és végre ember 

formám lett! Csak ajánlani tudom mindenkinek!




Várkonyi Dömötör
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Szeretném, ha minél többekhez, minél több nőhöz eljutna a módszer, mert 1 évi tapasztalatom máris azt mutatja, hogy amit Paul Wade, a könyv írója állít, az abszolút igaz. Emberfeletti erőt és tökéletes fizikumot kapsz, egy igazán formás testet, ha ezt a 6 alap gyakorlatot elkezded.
Mit ad a fegyencedzés?
Örömet. Erőt. Feszes, izmos testet. A képességet, hogy olyan irányban és oly módon mozgatod a testedet, ahogyan szeretnéd. BOLDOGSÁGOT, a szabadság érzését! Mint ahogy a funkcionális edzések többsége, úgy az alap 6 gyakorlat is arra tanít meg Téged, hogy funkciója szerint használhasd a tested a mindennapi élet során. "

Angelocska Metálozott

http://www.metalozott-testek.hu/index.php?page=fooldal&cont=fegyencedzes&more=74#b74



Fülszöveg:
Hogyan kell edzeni akkor, ha valóban az életed múlik az igazi erődön és keménységeden? A legtöbb testedzéssel foglalkozó rendszer a háziasított embertípusnak szól, azaz olyanoknak, akik viszonylagos biztonságban élik az életüket, erejüket büszkeségből ápolják, teljesítményt látnak benne, és nem a túlélés feltétlen szüksége hajtja őket. A profi sportoló azért edzi a testét, hogy jól teljesítsen egy sporteseményen, nem pedig azért, hogy biztonságosan kerüljön ki egy élet-halál küzdelemből. Még a katonák és a rendőrök is inkább a fegyvereik nyújtotta biztonságra támaszkodnak a győzelem eléréséhez, nem pedig saját nyers erejükre. Egyetlen olyan hely van a világon, ahol a nagyobb erő az élet és halál közti különbséget jelentheti: ez pedig a jól őrzött börtön. Ebben a környezetben ahol a megfélemlítés napi gyakorlat – a ragadozó egy pillanat alatt végezhet a gyengébbel. A börtönök kegyetlen világában az ember vagy hivatásos áldozat lesz, vagy megszerzi a túléléshez szükséges félelmetes erőt, ami azt jelzi a ragadozónak: jobb, ha nem próbálkozik. Paul Wade 19 évet töltött olyan pokoli helyeken, mint a San Quentin, az Angola vagy a Marion börtön. Félős és nyeszlett srácként lépte át a börtön kapuját és a föld egyik legerősebb embereként szabadult onnan. Paul Wade a fegyházban töltött időt arra áldozta, hogy kifejlessze a túléléshez szükséges félelmetes erőt. Ki gondolta volna, hogy éppen Amerika börtöneiben találjuk meg a hatalmas erő megszerzésének elveszett titkát! Paul Wade úgy ásta ki ezeket a titkokat, mintha az élete múlt volna rajta és nyilván sok tekintetben pontosan ez volt a helyzet. Paul Wade kiszabadult: megfizette tartozását a társadalomnak. Méghozzá nem csupán az átélt szörnyűségek által, hanem a legnagyszerűbb ajándékkal, amit csak adhatott: a fegyencedzés technikáit bemutató könyve mindenkinek hasznára válhat, akinek elege van a puhányságból és igazi erőre vágyik.

Pár gyakorlat a könyvből, persze haladó szinttől már.



http://www.youtube.com/watch?v=SAwN4ea-558




Jaffa kiadó
336 oldal
saját
Fordította: Végh Gabriella 
IllusztráltaDerek Brigham

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék