2013. október 11., péntek

Naomie Hay: A nyeremény











Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel? 




Ugye milyen jó lenne. De sajnos nem az utat kínálom, hogy elérhesd az álmod. Ez bizony egy könyv fülszövege. Még friss, ropogós kötet. Az író első megjelenő regénye. Igazi kis ékszerdobozka, megnyerő  külseje miatt. Szépséges, figyelemfelkeltő, főként a lapok sötét színezete miatt. És a kis lila masni, az egyszerűség jegyében, szintén tetszik. Meglepően, a könyv lapjainak külseje is fekete.Szerintem teli találat. Biztos, hogy a könyvesboltban meg is csodálnám rögtön, mert felhívná magára a figyelmet.
A sötét külső mellett a belső is elég sötétre sikeredett. Nem egy happy könyv. Nem boldogságot hoz az a nyeremény.



M. a főszereplőnk. Nekem olyan személytelen így név nélkül, csak egy betűként titulálva, mint az újságok szövegeiben. Ezután nekem hiányzik M. igazi jelleme is. Nincs kitöltve a karakter. Jobban megismertem volna őt. Értettem a mozgatórugóit, néhol a gondolataiba bőven kapunk belátást is, de mégis hiányoltam őt igazán. Nem tudtam kialakítani vele szimpátiát. Mondjuk nem is erőlködött a szimpátiám eléréséért. Értettem, mitől lett ilyen rideg és hideg, de ez ellen ő is tehetett volna. Miért nem változtatott? Nem mindig mást okolunk azért, ahogy az életünk alakult. Nekem pedig olyan érzésem volt, hogy ő bizony sosem hibás, csak más. Ő áldozat.
Pedig nem!
A többi szereplő papírfigura. Ők egy csepp jellemet sem kaptak jobbára. Főleg nem túl hízelgő , sztereotip viselkedési formákat, mondatokat kaptak a szájukba.
Mintha egy sértett, mellőzött feleség fröcsögne a családjára, olyan érzésem volt a könyv olvasása közben. Bosszú könyv, ahol leírom a családom rossz tulajdonságait és igazságot biztosítok magamnak.
A történet és, amit köré épített az írónő, nagyon aktuális és érdekes. Kiskoromban órákat töltöttem azzal, hogy ha megnyerném a lottót( ami majdnem be is következett, a számok megvoltak, csak anyu nem vette meg a kért szelvényt pont akkor) , mire költeném, hogy tenném jobbá az életünk és másokét is. Így igazán érdekfeszítő, hogy vajon más mire költené a nagy nyereményt. Hogy változtatná meg az életét, a személyiségét, a családi kapcsolatait, az álmait. Jóra használná fel vagy teljesen kifordítaná önmagából?
Naomie érdekesen vázolta az ő teóriáját.
Sajnos nagyjából igaza is van. Ismerek két olyan családot is, ahol nyertek nagyobb nyereményt. Viszont túl jóra nem fordította a helyzetüket, csak még jobban aláásta.
Persze, ilyenkor mindenki azt mondja, hogy ő tudna vele élni. De hatalmas a nyomás, rengeteg a segítséget kérő. Borzalmasan meg lehet csúszni....
Itt a történet vége nagy tanulság, azt hiszem. De most nem tudott megérinteni.

A történet rövid, csattanós véggel. Nem voltam teljesen meggyőzve, de ígéretes kezdet egy első könyvesnél. Naomie igazán jól ír. Lendületes, érdekes a témaválasztása. A szavakat is jól forgatja. Viszont kevés! Nem a könyv hosszúságára utalok itt(pedig az is borzalmasan kevés). hanem apró finomságok hiányoznak még. Kell egy kicsit érnie, alakulnia. 
Több beszélgetést vártam, több leírást mindenről. Mintha csak egy vázlat lenne. A fogalmazás nagyon szigorúan véve iskolás. Már elnézést a szigorú ítéletért, de így érzem.
Van mit tanulgatnia még. És persze bővebb szóhasználatot, kicsit cikornyásabb szófordulatokat,  mondatokat várok még.
De remek gyors olvasmány, hamar a végére lehet érni.

A könyvet köszönöm az Álomgyár kiadónak!

Fülszöveg:
Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel?
M. napjai úgy teltek, mint bármelyik háziasszonyé. Egy márciusi hétfőn változott meg minden számára, amikor a saját lottószámait látta viszont az újság hasábjain.
Nyereményéből egy titkos álomvilágban kezdi megvalósítani vágyait, miközben mit sem sejtő családja előtt tökéletesen játsza mindennapi szerepeit. Az elhallgatott dolgok száma viszont minden nap csak nő.
Idézet: 
-
Kinek ajánlanám? 
A tanulságot kedvelőknek, a kapzsiknak, a nyereményért áhítozóknak.

Legjobb dolog a könyvben, amit a legjobbnak értékelek benne:
A külseje.

Ami nagyon nem tetszett benne, kilógott a legjobban a könyvből:
A rövidség és ezáltal nincs kifejtve teljesen a történet, hiányérzetem van utána.

Álomgyár kiadó: http://alomgyar.com/
saját, recenziós
128 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék