2013. október 23., szerda

Sophie Kinsella Mézeshetek










Kinsella könyvei mindig olyan könnyedek és viccesek. Szóval most pont erre vágytam.
Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy új kötete fog megjelenni! Rögtön el is nyerte a tetszésem a borítója és belseje is egyben. Méltó fojtatása a már eddig megjelenteknek.

Kétféleképpen lehet elolvasni ezt a könyvet.
Vagy társdalom szatírakén, viccesen véve, jót szórakozva vagy pedig véresen komolyan, magunkra véve, megbántódva, néha sírva. Hogy te melyik csapatba tartozol, az csak rajtad múlik.
Szingli lét és a válás utáni egyedüllét sajnos népbetegség. Még senki sem találta meg rá a gyógymódot.
Szomorú dolog, amiben a társadalomnak, magának az életnek és a főszereplőnek is ugyan olyan szerepe van. De némi humorral, túl lehet lépni rajta és talán gyógyírt hoz rá a következő év. De megalkudni nem szabad. Szerintem.
A könyv ezt a tárgykört taglalja érzékletesen, már-már karikírozva.
Bevallom én inkább az első pont alapján olvastam.
A könyv ilyen szempontból bravúros és vicces. Könnyed és találó. Ráadásul szörnyen humoros.
Volt, hogy a csuklás határán egyensúlyoztam a nevetéstől.

Az alaptörténet Lottie körül forog, aki egy hebrencs, még gyerekként gondolkodó nőszemély. Elég nehezen kedveltem meg, inkább sajnáltam szegényt. Túl én központú volt ahhoz, hogy szeretni lehessen. Csak magára gondolt és a nagy álma teljesülésére bármi áron. Ez ártott a karakterének sokat.
Aztán az ő nővére, Fliss epizódjaiba is bepillantást nyerhettünk. Bevallom, őt fényévekkel jobban szerettem.
Kedvelhetőbb, még ha agyament nő is, akit kínos dolgok érnek néha. Érettebb, céltudatosabb, de azért talpig szív, elvált feleség.
A férfi szereplők nagyon kevesek voltak, a női szereplőkhöz képest.
Nem azért, mert messze jártak a Szívkirály típustól, hanem azért, mert nagyon kevés részt kaptak a történetben.
 Inkább csak az alátámasztói, a szükséges muszáj részei a könyvnek. Nem az a gondom velük, hogy az ő szemszögükből nem olvashattuk az egyes fejezeteket. Sőt, az sem a bajom, hogy nem elég karakteresek és kicsit sablonosak.
Inkább azt rónám fel az írónőnek, hogy karikatúrák lettek, akik változtak egy megadott séma szerint ugyan, de átbillentek az ellenkezőjébe. Ráadásul az ő gondolataikat, mozgatórugóikat keresve a sötétben tapogatózhatunk.
Egyenrangúak lehettek volna a női főszereplőkkel.
De hát ez egy csajos könyv, a pasiknak elbűvölőnek vagy taszítónak kell lenni és kész.
Ezt az egy hibát fedeztem fel csak a könyvben. Ez is csak az én szemszögemben hibás talán.
De lássuk a többit.



A humor szintén főszereplő. Kellően viccesek a párbeszédek és a szituációk is.
Tetszettek a leírások és a nyelvezet is kellően üde, friss.
A történet változatos, van benne pár varga betű rendesen, bár sok helyen számíthattunk nagyjából a végkifejletre vagy az adott csavarra. De ez nem gond.
Nem hiszem, hogy egy ilyen könyvnek elgondolkodtatónak kellene lennie mindenképpen. De ezt a kritériumot is teljesítette.Egyes témákon el kellett gondolkodnom. Például érdekes, hogy kinek, mi okoz boldogságot, vagy mikortól érzed úgy, hogy tényleg szerelmes vagy-e.

De habkönnyű, gyorsan emészthető, olvasható könyv, sok oldalba csomagolva. Kellemesen kikapcsolt és felderített.
Senkit se rettentsen el a majd 600 oldalával  mert pillekönnyű könyv, ami szívmelengető és igazán humoros.

Köszönöm a könyvet a Libri kiadónak!

Fülszöveg:
Lottie nagyon számít rá, hogy barátja az esti randevújuk során, London egyik legmenőbb éttermében végre megkéri a kezét. Ám amikor kiderül, hogy lánykérésről szó sincs, teljesen összeomlik. 
Épp ekkor bukkan fel egykori szerelme, Ben, aki emlékezteti hajdani egyezségükre, miszerint harmincéves korukban, ha még mindketten szinglik, összeházasodnak. Lottie kapva kap a kínálkozó alkalmon: irány egyenesen az oltár elé, aztán jöhetnek a mézeshetek Ikonos szigetén, Görögországban, ahol annak idején megismerkedtek. 
A családot és a barátokat letaglózza a hír. Lottie nővére szerint a húga sok hajmeresztő dolgot követett már el életében, azonban ez lesz az eddigi legnagyobb baklövése. A fiú kollégája pedig meg van győződve arról, hogy Ben az elkapkodott házassággal egy életre tönkreteszi a karrierjét. Hogy megakadályozzák az elhamarkodott esküvőt, kifőznek egy ravasz és bonyolult tervet. Titokban az ifjú pár nyomába erednek, akik még nem is sejtik, milyen elképesztő kalandok várnak rájuk a mézeshetek alatt.

Idézet:
"Tapasztalatom szerint a „házasság” szó úgy hat a párkapcsolatokra, akár egy enzim az életjelenségekre: a legkülönfélébb reakciókat váltja ki, jobbára a bomlasztó fajtából."

Kinek ajánlanám? 
A könnyed, vicces olvasmányt kedvelőknek

Legjobb dolog a könyvben, amit a legjobbnak értékelek benne.
Humor, vicces helyzetek

Ami nagyon nem tetszett benne, kilógott a legjobban a könyvből.
-

Libri kiadó: http://www.libri-kiado.hu/
526 oldal
saját, recenzió
 FordítottaBéresi Csilla








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék