2015. november 11., szerda

Gombos könyvek és Gombos Edina


Felröppentek a hírek, hogy Gombos Edináék elköltöztek, majd teljesen eltűntek. Mindenki találgatott. Féltették őket. Féltek, hogy a Gombos könyvek is befejeződtek véglegesen.
Ám köszönik szépen, jól vannak és boldogok. 
Kicsit kikérdeztem Edinát, akinek ezúton is köszönöm a lehetőséget és a Partvonal kiadónak is!


Hogy érzed magad 4 hónappal azután, hogy Floridába költöztél a családoddal? Remélem boldog vagy és megtaláltad a számításaid.

Nagyon élvezem az új környezetet, a kihívásokat, az eddigitől eltérő életstílust. A legjobb az, hogy nyugalom van körülöttem, és főállású anyukaként segíthetem a lányom beilleszkedését, valamint gyönyörködhetek a kisfiam minden egyes mosolyában. 


Továbbra is nagy médiaérdeklődés követ. Mennyire tudod ezt elhatárolni a családodtól, hogy ők ne sérüljenek, ne kapjanak a figyelemből?

Tudják, hogy ez a munkámmal együtt jár és elkerülhetetlen, szerintem már meg is szokták. Otthon egyébként mindenkitől türelmet, megértést kértem, jeleztem, hogy a szülési szabadságom alatt, a távollétemben szeretnék a családommal foglalkozni és csak minimálisan jelen lenni a médiában. Az újságírók többsége ezt elfogadta. 


Két kicsi gyerek mellett hogy tudsz önmagaddal is foglalkozni? Nőnek is lenni, nem csak anyának?

Elég nehéz időt szakítani magamra, főleg hogy most nincs segítségem, hiszen távol vannak a nagyszülők. Általában késő este tudok törődni magammal, és akkor van időm szépülni, regenerálódni, amikor a lányom iskolában van. Alberto szerencsére sokat segít nekem, nagyon türelmes, gondos apuka és férj. 


A Gombos könyvek segítséget nyújtanak a babavárás és a picik fejlődésében is, legyen szó ételekről, játékról.  
Mely könyv a kedvenced a sorozatból és miért?

Jó volt újra olvasni a kedvenc könyveimet és feleleveníteni a régi, jól bevált praktikákat. Sokat segítenek a közös játékoknál és persze abban is, hogy milyen ételeket készítsek a 7 hónapos kisfiamnak. A saját Babanaplómat pedig élvezettel töltögetem, hiszen szinte minden nap megörvendeztet Matteo valami új dologgal. Például, a napokban két fogacskája is kibújt és most már nagyon szépen ül. 



                                    Matteo, a szép szemeivel

Hogy választod ki, melyik könyv legyen a következő a sorozatban? 
Milyen szempontok szerint kerülnek be?

A kiadóval közösen mindig megvitatjuk, milyen típusú könyv lehetne még segítségére a szülőknek. A kiválasztásban persze sokat segít, hogy mind kisgyerekes anyukák vagyunk. Ha egy könyvnek mi is nagy hasznát vesszük, szívesen forgatjuk, akkor érdemes másokkal is megosztani. 


Melyik könyv a kedvenced a sorozatból és miért?

Talán a Babanapló, amelyet akkor szerkesztettem, amikor az első gyermekemmel voltam várandós. Szerettem volna egy emlékkönyvet, amiben a terhességgel, szüléssel, anyasággal kapcsolatos gondolataim, érzéseim mellett fotók, kedves történetek is helyet kapnak, és amit meghatódva adhatok majd át a lányomnak, mondjuk az iskolai ballagásán, az esküvőjén vagy amikor ő is édesanya lesz. 


Nem gondolkodtál még azon, hogy írj a gyermekvállalás örömeiről, buktatóiról, a kétségekről, a saját élményeidről?

Ezt már sokan megtették előttem. Inkább maradnék az olyan könyveknél, amik valami újat tudnak nyújtani a szülőknek. Éppen ezért figyelem most nagyon az amerikai könyves piacot, azokat a könyveket, amik itt nagyon népszerűek, otthon viszont még nincs belőlük. 


Mely része a legnehezebb a gyermeknevelésnek és mely a legszebb, leghálásabb számodra?

Miranda minden nap feladja a leckét nekem, mert hihetetlenül impulzív, cserfes, akaratos gyerek, aki teljes figyelmet követel magának. Ennek elég nehéz eleget tenni egy kisbaba mellett. Nem könnyű minden helyzetben jól reagálni, következetesnek, türelmesnek, megértőnek lenni sem.



       A gyönyörűséges Miranda, aki igazán nagylány már

Van olyan fontos gyermeknevelési elv, taktika, amit fontosnak tartasz és használsz is a mindennapokban?

A következetesség, a napirend betartása és a pozitív példamutatás nagyon fontos, és persze az is, hogy legyünk őszinték a gyerekekkel. 


Saját kismamás, kisbabás korszakodból mely dolog volt a legnehezebb és melyre emlékszel vissza a legszívesebben?

A második várandósságom utolsó három hónapja nagyon megtört testileg és lelkileg is. Egy hatalmas vesekő miatt sokféle drasztikus kezelésre, gyógyszerezésre volt szükség, és nagyon féltem attól, hogy a kisbabámnak baja esik a pocakomban. Azóta viszont szüntelenül mosolygok, hogy ő a világra jött. 




Volt olyan könyves tanács, amit bevetettél a gyermeknevelésben és nagyon nem jól sült el?

Az első babaváráskor, amikor még teljesen tapasztalatlan voltam, bújtam a kismamáknak szóló, felkészítő, tanácsadó füzeteket, könyveket. Volt olyan útmutatás, amit kivágtam és a hűtőre ragasztottam. Félre egyik sem vezetett, de a legjobb segítőm mégiscsak az anyukám volt.


Mik a jövőbeli könyves tervek? 
Várható új Gombos Edinás receptes könyv vagy a gyerekekkel kapcsolatos témában jön új rész a közeljövőben?

Mindig résen vagyok, gondolkodom, mivel lehetne előrukkolni még. Ebben most sokat segít, hogy Amerikában picit más tematikájú, tartalmú könyveket vehetek kézbe. Remélem, előbb-utóbb lesz olyan, amit képtelen leszek letenni. 

Eddig megjelent Gombos könyvek:

Gombos Edina: Babanapló

Egy gyönyörű emlékkönyv a népszerű televíziós műsorvezető, Gombos Edina előszavával, amelyben fotókkal és bejegyzésekkel örökíthetjük meg a várakozás, a születés és gyermekünk életének legszebb pillanatait. Legyen ez a könyv a mi ajándékunk, amikor csemeténk nagykorú lesz. Nagyszerű ajándék kismamáknak, kispapáknak és újdonsült szülőknek egyaránt.



Julian Chomet · Caroline Fertleman: Az okos gyerek

Okos szülőként előre felkészíthetjük gyermekünket
 a tanulás nehéz éveire, ha az iskolakezdés előtti, rendkívül fontos időszakban „jól” játszunk vele.
 A könyvben bemutatott ötletes és kreatív tevékenységek segítik a különböző képességek fejlődését,
 a színek és számok felismerését, a koncentrációkészség erősítését, a tudományos fogalmak megértését, valamint a gyermekekkel és felnőttekkel való társas érintkezés szabályainak elsajátítását. A szabadban végzett játékok önállóságra ösztönzik a csemetéket és növelik a kalandvágyat. 

Hetty van de Rijt · Frans Plooij: A nyűgös baba


Minden szülő szenved, ha gyermeke síróssá válik, nem eszik, és nem alszik rendesen. Az egyik jó hír az, hogy ezek a tünetek azt mutatják, a csecsemő csodálatosan fejlődik. A másik pedig az, hogy minden nyűgös időszak szinte hétre pontosan előre megjósolható. A 20 hónapnál fiatalabb gyerekek agyában időnként gyökeres változások zajlanak, a babák mentális fejlődése ugrásszerűen meglódul. A nyűgös baba azzal a tíz varázslatos fejlődési ugrással foglalkozik, amelyet minden baba megtesz élete első húsz hónapjában. A könyv részletes útmutatást nyújt a változást megelőző nyűgös hetekről, és ötleteket ad az új fejlődési szakaszban használható játékokhoz, tevékenységekhez, valamint más édesanyák őszinte vallomásaival teszi könnyebbé az egész család számára a fejlődés nehéz, de csodálatos heteit.


Simone Cave · Caroline Fertleman: Babakrónika

Kézikönyv, amely rendhagyó módon hétről hétre követi nyomon az élet első 6 hónapját!

Praktikus felosztásának köszönhetően a „Babakrónika” részletesen és megnyugtatóan körüljárja a csecsemő alapvető szükségleteit, amelyek kielégítése az újdonsült szülők számára olykor igazi kihívást jelent. Szerzői, Simone Cave egészségügyi szakújságíró és Dr. Caroline Fertleman gyermekorvos felkészítenek bennünket mindazokra a változásokra, amelyekre az első, legnehezebb időszakban számíthatunk. A gyermekünk fejlődésének egy-egy hetét leíró fejezetekből megtudhatjuk, hogy babánk mennyi ideig fog aludni vagy sírni, milyen gyakran kell etetnünk és várhatóan hány piszkos pelenkát kell lecserélnünk egy nap. Ez a biztató hangvételű és praktikus kézikönyv minden alapvető tudnivalót tartalmaz, és minden esetben konkrét problémákra kínál megoldást.


Annabel Karmel: Pürékorszak 
„Nagyon izgalmas időszak a hozzátáplálás elkezdése. Emlékszem, elsőgyermekes anyaként rengeteg kérdés merült fel bennem, amikor anyatejjel már nem tudtam kielégíteni kisbabám étvágyát. Ekkor került a kezembe Annabel Karmel pürés könyve, amelyben végre megtaláltam mindent, amire egy táplálásban tanácstalan édesanyának szüksége lehet. Miközben a lányom elégedett mosolyát figyeltem, azon kaptam magam, hogy lelkesen kanalazgatom a tányérból a maradékot. Mert tényleg isteni a mangópüré, a banánsodó és a sütőtökös rizottó! Forgassátok hát ti is szeretettel ezt a fantasztikus könyvet, hogy gyermeketek egészséges, boldog baba legyen!” (Gombos Edina)

Az otthon készített bébiétel nemcsak gazdaságosabb, mint a boltban kapható társai, de egyben garancia is arra, hogy gyermekünk friss és egészséges összetevőkhöz jut hozzá. Fontos, hogy a hozzátáplálás érzékeny időszakában természetes összetételű és állagú finomságokat kapjon. És hogy mi lesz az eredménye annak, ha gyermekünk a legfontosabb 6 hónapban saját készítésű püréket eszik? Válogatós gyerek helyett mindenevővé válik, és szeretni fogja a természetes, egészséges ízeket. 

Annabel Karmel. Babaétrend
Annabel Karmel csecsemőknek és kisgyermekeknek szóló táplálkozási útmutatója ma már klasszikusnak számít. Kipróbált és legújabb receptjeiből a szerző változatos fogásokat állított össze, amelyek hozzájárulnak a kisgyermekek egészséges fejlődéséhez a korai életszakaszban. A mamáknak remek tanácsokat ad a jó időbeosztásra, a válogatós vagy önállóságra törekvő kisbabákkal való bánásmódra, a heti étrendjavaslataival pedig megkönnyíti a szükséges alapanyagok bevásárlását, elő- és elkészítését az egész család számára.


Steve Biddulph: Hogyan neveljük a lányokat? 

Steve Biddulph könyvében a nevelés szempontjából vizsgálja a nemek közti különbségeket. Kimondja: a lányok igenis mások. Fontos, hogy a szülők, pedagógusok, pszichológusok és mindazok, akik gyerekekkel foglalkoznak, pontosan tisztában legyenek ezekkel a különbségekkel, illetve mindazokkal a szükségletekkel, melyek kielégítése elengedhetetlen ahhoz, hogy gyengéd, mégis erős nőket neveljünk. A szerző klinikai tapasztalatai szerint az elmúlt 10 évben a lánygyermekeket körülvevő szociokulturális környezet olyan változásokon ment keresztül, melyek negatív eredménye az egyre több és egyre fiatalabb korban szakember segítségére szoruló lány. Steve Biddulph tanácsait követve szerencsére bárki sikert érhet el a nevelésben, ha valóban megfontolja mindazt, ami a mai kor speciálisan a lányokra váró kihívásaiból adódóan feltétlenül figyelemre és kezelésre szorul.

Steve Biddulph nemzetközileg elismert szaktekintély, gyerekpszichológus és családterapeuta, akinek első sikeres könyvét, a Hogyan neveljük a fiúkat? c. kiadványt azóta több nevelésről és szülői feladatokról szóló kötet is követte.

Steve Biddulph: Hogyan neveljük a fiúkat?

Egykor, nem is olyan régen, a lánygyerekeket kevésbé tartották értékesnek, mint a fiúkat, és úgy gondolták, a lányok nem is képesek arra, amire a fiúk. 
Sok családnak az volt a meggyőződése, hogy a lányok taníttatása merő „pazarlás”, ezért minden pénzüket a fiaikba ölték. A fiú kapta a legjobb ételt és a legjobb ruhát, mert a család jövője szempontjából ő volt a legfontosabb. A fiúcsecsemő születését áldásnak tekintették; a lányét pedig szerencsétlenségnek. 
Thaiföldön vagy Nepálban például még ma is szabadon adják és veszik a lányokat. Kína egyes részein pedig még az is előfordul, hogy sorsukra hagyják a lánycsecsemőket, akik el is pusztulnak. Számunkra mindez meglehetősen visszataszító. De azért csak söpörgessünk a magunk portája előtt: hosszú, nehéz küzdelem zajlott nálunk, hogy a lányokat ugyanolyan mércével mérjék, mint a fiúkat, a nők pedig megvalósíthassák lehetőségeiket. És ez a küzdelem még ma is tart.


Gombos Edina · Alberto Costafreda: A mi Kubánk, a mi konyhánk
„A leggyönyörűbb vidék, amit ember valaha látott!” – írta elragadtatva hajónaplójába Kolumbusz, amikor földet ért Kuba partjainál. Több száz évvel később a nagy amerikai író, Hemingway ugyanilyen csodálattal írt a karibi szigetről, ahol élete utolsó éveit töltötte. Sorsszerű, hogy itt ismerkedtünk meg: a magyar riporterlány és a széles látókörű kubai fiú, aki egy szivarbolt pultja mögül mosolygott rá. Ha eljutsz Kubába, pillanatok alatt megrészegülsz a gyönyörű tájtól, a vérpezsdítő zenétől, a régi autók látványától, a helyiek töretlen életörömétől, az ízletes ételektől és italoktól. Földünk egyik utolsó édenkertjének a gasztronómiája is legalább annyira sokszínű, mint a népessége. Éppoly tarka és illatokkal teli, mint maga az ország. Fotókkal és személyes élményekkel fűszerezett családi receptkönyvünk kiváló alkalom arra, hogy a tradicionális kubai konyha világában kalandozz velünk. 
Jó kísérletezést és jó étvágyat kívánunk! (Edina és Alberto)
Most 60%-os akcióval megvásárolható:

A könyvek a Partvonal kiadónál vásárolhatóak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék