2016. február 1., hétfő

Demcsák Zsuzsa – Bali Sándor: Példa-képek




Remek kis könyv.
Példaképek igenis kellenek! Előbbre viszik az embert, példát mutatnak, kitartásra serkentenek. De van ilyen ember mostanság is vagy csak a múltban? Mindenképpen van!
Lehet az éppen egy hétköznapi ember, szüleink,  a szomszéd Mari néni vagy egy ünnepelt, ismert ember. Mindenkiben van valami érték…
De nem mindenkit választanak példaképnek. Egyáltalán miért is válik valaki azzá? Ahogy éli az életét, egy frappáns megfogalmazásért, egy remek, felejthetetlen ötletért, kitartásért, a életfilozófiáért, eszményekért?
Sok olyan dolog kapott helyet ebben a könyvben, amit nem is gondoltunk volna egy-egy emberről. Figyelemfelkeltés egy ragyogó eszményért, életútért.
Életutak, sorsok, jövők, álmok, célok és cselekedetek. Mind követendő példák.
Férfiak és nők vegyesen, nem megkülönböztetve nemek szerint. Más és más területről érkezve. 
A könyv nem csak ezért állt közel hozzám. 
Interjúk sorozata. Én is szívesen készítek interjút(ezidáig csak írókkal, kiadókkal). Mögé látni valaminek nagyszerű érzés. A ki nem mondott szavak, a le nem írt sorok mélységet adnak neki, és csak az interjú készítőjéé örökre. De a külvilág is kap belőle, irányított formában. Talán így is lehet legjobban egy embert megismerni, nem csak a felszínt kapirgálva. A megfelelő kérdéseket feltéve. Zsuzsa kérdéseit nem látjuk, a beszélővel való összefoglalóját kapjuk csak. Eleinte fura volt így, de megszoktam. 
Ott lettem volna szívesen. Csendben hallgattam volna a diskurzust. Talán még kérdésem is akadna... 
A képek emberközeliek és emberközpontúak. Nem csak a beszélgetés hozza szereplőit közelebb.
Bevallom, volt aki ismeretlen volt számomra, míg mást ismerősként üdvözöltem. Akadt így is bőven tudnivaló, amit magamba szívhattam a könyv olvasása után.
Szívesen választanék innen is példaképet. Talán már meg is tettem. De az is lehet, hogy nem az ismertebb körökből került ki példaképem.
Tudom nem illik, de akkor is megírom, hozzám ki került legközelebb. Al Ghaoui Hesna és Juhász Árpád!
Továbbá lelkesen ajánlom Cseke Eszter és S. Takács András On The Spot című műsorát!
Könnyen, gyorsan olvasható a mélysége mellett is. Én egy óra alatt kiolvastam a fogorvosi váróban.
Ajánlom vagy inkább kérem a könyv folytatását. Annyi sok ember kaphatna még helyet benne... 

Köszönöm az élményt Zsuzsának, Sándornak és az Athenaeum kiadónak!

Fülszöveg:
Példaképek. Követendő példák. Értékőrzők egy értékválsággal telített korban. A híres riporternő (Demcsák Zsuzsa) és a fotográfus (Bali Sándor) nem hamis messiások, hanem hiteles példaképek nyomába erednek. Kezük nyomán nem sztárpletyka-könyv születik, hanem egy minőségi válogatás: 30 híres magyar személyiség mesél élete küzdelmeiről és az útról, amely a „szegénylegénységből a királyságba”, az ismeretlenségből az ismertségbe vezette őket. A Példa-képek című kötet fotóalbum és vallomáskönyv egyben. Exkluzív ajándékkönyv, egyben útmutató a hiteles és sikeres élethez.

128 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék