2016. március 15., kedd

Cserenkó Gábor Nem veled nevetek






Gábor előző könyvét is olvastam, már csak azért is, mert földim. És bevallom jól is esett, pedig a novella nem az én műfajom. Azóta szívesen kísérletezek ezzel a könyvtémával.
Örülök, hogy újabb kötettel bővült Gábor palettája, noha még mindig nem barátkoztam meg teljesen a novella jelleggel. Ráadásul én tartom őt annyira jó írónak, hogy egy egész történetet is tudna szőni, nem csak sok kis rövidkét. 
Ezúton is kérem, hogy írjon egy "egész estés" könyvet! 
A mostani, tartalmát nézve a párkeresés, a csajozás művészetét, nehézségeit, faramuciságát veszi górcső alá, így nem igazán én vagyok a célközönség. Elég régen csajoztam már. Akarom mondani még sosem csajoztam, így fura volt bele képzelni magam a történetekbe. Pasizni is ezer és ezer egy éve ha. De igaz se volt tán...
Jókat kuncogtam, meghatódtam, az igazságtalanságtól felkiáltottam, erőst dörzsöltem a szemem néha a lapok között bolyongva. 
Érdekes volt a másik oldalt olvasni, férfi szemmel látni a párkapcsolat keresési, a tapogatózó megnyilvánulásokat.
90 oldal kicsinység, hamar a magamévá tettem. Elszórakoztatott, néhol elbűvölt, néhol elszörnyedtetett.
Vajon miért nem sikeresebb? A molyos nagy olvasó portálon miért csak én írtam értékelést róla?Megérdemelné, hogy felkapottabb legyen. Hogy olvasottabb!
Viszont azt megemlíteném, hogy jelen esetben nem érintett meg. Egy-egy rövid rész talán, de úgy egyben nézve, most távolról figyeltem, olvastam és nem került hozzám közel. Nem tudom, hogy a mostani nagy könyvdömpingemnek köszönhető vagy nem a jó időpontban vettem elő...
Mondhatnám a történet görbe tükör a mai világnak és emberiségnek. Szatírának is beillő.
Korrajznak is elmegy majd, pár évtized múltán. 
Külön-külön nem ragadnék ki részleteket, szösszeneteket, amik tetszettek, hiszen mindenkinek van saját kedvence. Vagy ha olvassa, lesz.
Maradtak bennem kérdések. Végül párra lelt valaki a történetek során? Mennyi saját történés, mennyi saját észlelés és  a képzelet szüleménye vajon?
Sajnos többet nem tudok kihámozni magamból a könyvről, mert annyira szerte ágazó, apró történések vannak benne, amikről egyesével beszélve talán lenne értelme tovább fejtegetnem, szőni a szavakat.. De akkor minek olvasnátok el? Ugye?

Ajánlom olvasásra, ha férfi vagy, ha párt keresel, ha nő vagy, ha párkapcsolatod van és visszanéznél.

Köszönöm a kötetet a szerzőnek, Cserenkó Gábornak!

Fülszöveg:
A szerző újabb kötetében a társkeresés és a párválasztás tematikáját járja körül. Iróniával fűszerezett történeteivel átfogó képet kíván nyújtani. Egyfajta görbe tükröt tár az olvasó elé, megmutatva bennük: milyenek is vagyunk… Az írások esendőségünkről, gyarlóságainkról, kényelmünkről, vágyainkról, félelmeinkről – emberi dolgainkról szólnak.Buktatókról – amelyek a szerző szerint – legtöbbünkkel előfordulhatnak.
Cserenkó Gábor (1978, Kalocsa) könyvtárosként végzett a bajai Eötvös József Főiskolán. Dolgozott iskolában, könyvtárban, kulturális újságíróként. Tevékenykedett rendezvényszervezőként, újságszerkesztőként, vezetett filmklubokat. Filmes témájú írásaival, előadásaival sokáig szerepelt a bajai Uránia Mozi műsorán. 2002 óta ír. Novellái, kisprózái elsősorban online fórumokon olvashatók. Első könyve 2012 –ben, Talán a dalok címmel jelent meg.

Hungarovox kiadó
90 oldal
2015-s kiadás
novella, kortárs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék