2016. március 8., kedd

Wollner Márta Sába A női szépség tánca és egy kicsit több



Wollner Márta Sába: A női szépség tánca
Nem tudom mennyire ismert, de hastáncoltam több évig, míg meg nem születtek a lánykáim. Azóta is lelkes híve vagyok e nőies táncnak, csak nem jut rendszeres időm egy órára eljutni, így csak magamnak táncolok néha, a mozgás öröméért. 
Így nem volt kérdés, hogy elolvasom és reklámozom is,  minden hastáncról szóló kötetet, ami jól meg van írva és hiteles.
Mártival már többször volt szerencsém találkozni élőben hastáncesteken, workshopokon, versenyeken, és remek táncosnak, tánctanárnak tartom. Kíváncsi voltam, az íráshoz is ennyire ért-e. És igen! Lekötött a kötet, annak ellenére, hogy oly sok új dolgot nem tudott nekem mondani, mert én is kutattam, olvastam, érdeklődtem a hastánc hátteréről, kiindulásáról, nem csak műveltem. A könyv gazdag tudású, színes, hiteles és meglepően érdekes. Leírja a hiedelemvilágot, a kialakulását, a különféle nagyobb átalakulásokat, a hátterét, ahogy vélekednek róla. És leírja képekkel illusztrálva a főbb stílusokat is, amit minden hastáncosnak nem csak illik, hanem tudnia kell!
Laikusként is inger gazdag és figyelemfelkeltő anyag. Szerintem férfi és női szemszögből is olvasható. Merész, mert a tabukat döntögeti, mer fejtegetésekbe is bocsátkozni, szókimondó.
Kevés ilyen táncforma van, aminek ennyire negatív felhangja van és elítélik, lenézik, semmibe veszik. Főként úgy, hogy nem tudják a hátterét, nem próbálták. És sajnos a mai felvilágosult időkben is nehéz megdönteni az előítéleteket. Ez részben a rossz táncosoknak köszönhető, akik nem a hastánc minőségét képviselik. Részben a férfiaknak, akik nem is akarnak a hastáncra máshogy tekinteni. De az irigy, rosszindulatú nőknek is tulajdonítanám. Vagy az időseknek, akik nem hajlandók a dolgok mögé nézni, csak a jól bevált sztereotípiák mögé bújva szemlélik a dolgokat.
Ha nem ismered, nem próbáltad, akkor ne becsméreld! Próbáld ki!
A könyvet pedig olvasd el! Nagyon informatív!
Mártival lentebb találtok egy rövid interjút is!
Fülszöveg:
Wollner Márta Sába a magyar orientális táncélet egyik kiemelkedő egyénisége tollat ragadott, hogy az olvasó elé tárja sokéves elméleti és gyakorlati munkájának anyagát erről a különös táncról, melynek története évezredeken át szárnyal és minden nőben újjászületik. A feminin energia mindig nagyon kényes dolog volt a kultúrtörténetben, hiszen ez a művészi forma misztikus titkainkról szól a tánc közvetítésében. Izgalmas történetének legmeghatározóbb állomásaira viszi el az olvasót a könyv, miközben feltárja megnyilvánulásának kérdéseit, valamint lehetőségeit a különböző korokban és helyszíneken. A kötetet Bodrogi Éva grafikái díszítik.

Idézet:
A hastánc erotikus töltete vitathatatlan, s minden olyan érvelés, amely ezt cáfolná, nagyon messze visz az igazságtól. Ugyanakkor azon állítás sem állja meg a helyét, hogy a tánc lényege nem más, mint a férfi szexuális izgalmi állapotának elérése vagy fokozása.

Kossuth kiadó
104 oldal


- Köszönöm, hogy vállaltad az interjút.
Hogyan és mikor találkoztál legelőször a hastánccal?
A hastánccal először 1998-ban találkoztam. Első tanárom Tia volt, majd Vitális Annától is tanultam. Majd egy évtizeden át rendszeresen jártam ki Egyiptomba, tanulni a különböző táncmesterek órain.

-Rögtön magával ragadott e tánc?
Fiatalon kezdtem táncolni. Akkor még az vonzott, hogy valami nőies és különleges hobbit kerestem.  Majd nagyon megszerettem, és nagyon vonzott a tánc művészi oldala. Ebben, ahogy fejlődtem mindig több és több perspektívát láttam, és látok a mai napig. Úgy gondolom, a művészet  a világ egyik  őszinte és kifejező formanyelve. Ezeket a mélységeket máig nagyon szeretem.

-Művészet vagy egy mozgásforma inkább a hastánc szerinted?
Mindkettő. Van, aki  mozgásformának választja, megtetszik neki a táncban rejlő szabadság, és nőiesség,  és van, aki elkötelezett híve lesz, és akkor van mód kibontakoztatni a művészi oldalait ennek a táncnak. Számomra mindenképpen művészet, egy kifejezési mód, mely által megfogalmazhatok sokféle mondanivalót, és tartalmat. Szeretem a tánc sokoldalúságát, hogy minden műfajában egy új érzésvilágnak adhatok hangot. 

-Kinek ajánlanád elsősorban és kinek nem?
Ajánlom mindenkinek, aki szereti. Az, hogy mit tud ebből kihozni, mennyire lesz része az életének, az már az egyéntől függ. Valakinek egy színes női hobbit jelent, valaki egyfajta életstílusnak is választhatja.

-Milyen pluszt adott az életedbe e művészet?
Számomra mindig sokat jelentett, számos új oldalát fedezhettem fel az életemnek, aminek részévé vált.



-Miért gondoltad úgy, hogy könyvet kell írnod róla?
Hamar ráláttam arra, hogy egyfajta furcsa kettősség jellemzi ennek a táncnak a megítélését. Érdekelt a háttere, kulturális beágyazottsága, a gyökerei, és meg akartam érteni ennek a táncnak az eredetét, és belső lényegét. Ezért kezdtem  el kutatni a történetét. Kezdetben még csak a saját érdeklődésem motivált. Ahogy egyre többet tudtam meg erről a táncról, úgy éreztem szeretném összefoglalni mindazt, amit megtudtam. Sok időt töltöttem el a kutatással.  Majd  érdeklődés mutatkozott arra, hogy ebben a témában előadásokat tartsak. Úgy éreztem, szeretném leírni az eredményeket, amiket találtam. A könyv 2010-ben készült el, ekkor adta ki a kiadó. Majd tovább kutattam, ekkor már az Arab szakon, ahol elfogadták a mesterképzésen szakdolgozati témának is. Ebben a dolgozatban már sokkal teljesebb tartalmat tudtam összefoglalni. Alapja a könyv volt, de kiegészült az arab nyelvű anyagokkal, és több folklór témával. 

-Laikusoknak készült a kötet vagy a már e táncot művelő nőknek egy kis múltidézés?
A könyv nem tudományos mű, kifejezetten a téma iránt érdeklődőknek készült. A kiadónak is az volt az igénye, ezért is kerültek bele a képes illusztrációk, és az oktató DVD. Alapvetően minden érdeklődő számára hasznos könyvet akartam készíteni. Akinek van táncos múltja, annak talán érdekesebb, mert  konkrét, általa is ismert stílusok jelennek meg benne. Számukra kifejezetten hasznos stílus-összefoglaló.

-Mennyi munkád fekszik a könyv előkutatásaiban, megírásában és az utómunkálatokban?
Az első jegyzetet 2008-ban adtam ki.  A kutatásokat 2006-ban kezdtem. 2010-ban jelent meg a könyv, és a végső összefoglaló 2014-ban a szakdolgozat lett. Folyamatosan bővült az anyag, és én is végig egyre lelkesebb voltam, ahogy összeállt a történeti háttér.

-Szerinted valaha elismerik a hastáncot mindenféle negatív felhang nélkül? Megdönthető az előítéletek garmadája valaha?
Nehéz kérdés. A választ nem tudom. A szabad nőiesség tánca mindig előítéletek kereszttüzében állt, valójában mindkét kultúrában. Ez a fajta megítélés sokban múlik a táncosokon, és azon, hogy ők hogyan interpretálják ezt a táncot. Ez persze rendkívül különböző, mint ahogy mi magunk, nők  is nagyon sokfélék vagyunk. Ezt nem lehet felülről irányítani, vagy szabályok közé szorítani. Ebben a táncban egy nehéz kérdés, mert ha nagyon formalizálni akarjuk, akkor a tánc sokat elveszít sajátosságaiból, a szabad női mozgásforma élő interpretációiból.  A szabályok nélküliség pedig sokszor átcsap parttalan értelmezésekbe. Ez sok esetben színesíti ezt a műfajt, és sokat hozzátesz, ám negatívuma, hogy egy adott ponton túl ebben a kaleidoszkópban már nagyon nehezen rajzolódnak ki a saját, csak rá jellemző tulajdonságok.   

-Hogyan tudod a hivatásod, az anyaságot és a hastáncot összeegyeztetni időben?
Eddig jól. Ez két külön szerep, és mindkettőt nagyon szeretem. Néha egyeztetni kell a teendőket, de eddig még mindig sikerült megoldani a nehézségeket.

Wollner Márta Sába
2016. február 28. Budapest

Nagyon szépen köszönöm, hogy vállaltad a faggatózásom! Továbbiakban is sok sikert kívánok!

Mártiról, a hastáncról még többet megtudhattok 

Honlap: www.shaba.hu
Shaba Oriental Art Facebook Page: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék