2016. április 13., szerda

Gyönyörű Budapest




Nagy divatja van most a felnőtt színezőknek. Én is bele bolondultam e műfajba, így kíváncsi lettem, hogy jön létre egy-egy színező. Kifaggattam egy magyar szerzőt róla. Fogadjátok sok szeretettel Hommonai Zoltánt a Gyönyörű Budapest készítőjét!

Mit tudhatunk rólad, mint magánember?
Már több mint harminc éve része az életemnek könyvek készítése, kiadása. Elsősorban tankönyvekkel foglalkoztam. Írtam és adtam ki foglalkoztató, gyakorló munkafüzeteket kicsi gyerekeknek, de voltak gimnazistáknak szóló ,,komoly’’ tankönyveim is. 
Aztán jött a tankönyvkiadás államosítása… 
Több éve Amerikában élek családommal, s itt is gyerekkönyvekkel foglalkozom elsősorban.

Honnan jött az ötlet, hogy színezőt készíts?
Egyszer csak megjelent a médiában, hogy mennyire sokan érdeklődnek a felnőtteknek szóló színezőkönyvek iránt. Persze rögtön jött az ötlet, hogy készítsek egy könyvet. Felmerült egyebek között – a trendeket követve – hogy valami viragos, állatos könyvet rajzoljak. De aztán arra gondoltam, megmutatom Budapestet, hiszen kevés gyönyörűbb város van tőle a világon.  
Már tavaly ősszel megjelent az USA-ban a Beautiful Budapest. Sokan szeretik, nemcsak a magyar gyökerekkel rendelkező itt élők, hanem mások is. S persze ezután jött a magyar kiadás Gyönyörű Budapest címmel.

Magad is színezel vagy közeli családtag esetleg?
Nagyon ritkán ülök le színezni, a rajzolás a szerkesztés, a munkám kitölti a teljes időmet. S ha van egy-két órányi szabadidőm, akkor inkább úszni megyek. A családom tagjai sem színeznek.

Szerinted mi a fő vonzereje a színezésnek? Miért lett felnőtt elfoglaltság is?
Régen volt a horgolás, kötés, hímzés, de ez kiment a divatból, részben kiszorította a tévé, hiszen tévézés közben nem  lehet hímezni...  
A férfiak leültek a komputer elé és ott is ragadtak, a nők szappanoperákat néztek. 
De persze ezt is meg lehet unni. Ekkor bukkant fel a színezés. 
Nem kell hozzá sok minden: jó színezőkönyv, és megteszi eleinte bármilyen színes ceruza is. 
(Más kérdés, hogy ma már a Dariusz kincse sem lenne elegendő, ha a drágább színező készletek mindegyikét akarjuk megvenni...) 
Nem beszélve arról, hogy a mostani pénzhajhász, rohanó világban nagyon jó leülni egy csendes sarokba, és színezni. 
Nyugalom,  békesség...  Belefeledkezve az alkotásba! 

Saját készítésű rajzok vannak benne vagy a szerkesztés a te fő műved?
A rajzokat többnyire fényképekről készítettem, de nem komputertechnikával, hanem kézzel. Persze a szerkesztést és a válogatást is teljes egészében magam végeztem.

Mennyi munka van a megtervezéstől az elkészült kötetig? Milyen munkálatok kapnak helyet egyáltalán? 
Mennyivel másabb, mint egy könyv megírása és nyomtatása?
Egy ilyen terjedelmű könyv elkészítéséhez körülbelül másfél-két hónap munka kellett. Az adatgyűjtéstől kezdve az utolsó lapok betételéig sok-sok munkaóra van benne. S mivel a saját cégem a könyv kiadója, így még ezután jöttek a hozzá kapcsolódó teendők. Elsősorban a marketing. 
A könyvkiadás - mint általában minden más terméknél – legfontosabb része a reklám. Lehet bármilyen jó egy könyv, de ha nem tudod eljuttatni az olvasókhoz, színezőkhöz, fabatkát sem ér. S a megjelenéstől számítva ez mindennapos feladat.

Mi alapján döntötted el, hogy mely képek jelenjenek meg végül és melyek nem?
Igyekeztem olyan képeket beletenni, amit Budapestről általában ismerhetnek külföldön is. De persze olyanok is kaptak benne helyet, melyek színezése komoly kihívást jelent. Megmondom őszintén, azokra a rajzokra kevés vállalkozó szellemű alkotó/színező vállalkozott.
Talán tehettem volna bele olyan jellegű rajzokat, mint virágok stb., de szerintem e könyv szellemisége nem engedi ezt meg. 
De helyet kapott benne a Szent Korona színezése. Azt hiszem a kiszínezése magasztos feladat mindenki számára.

Mi a terved, lesz folytatása a színeződnek? 
Vannak új gondolatok, ötletek?
Mindenképpen szeretném a folytatást. 
Már félig kész a Gyönyörű Magyarország színező. 
Ebben helyet kapnak tájképek mellett a hazánkra jellemző állat- és növényfajok. 
Több oldalt kap a Balaton, a Hortobágy, a matyó és kalocsai minták. És persze nem szigorúan egyenes vonalhúzással készülnek a rajzok, mint a Gyönyörű Budapestben, hanem játékosabb, könnyedebb, szabadabb színezésre lehetőséget nyújtó rajzok lesznek benne.
S még egy tervezés alatt álló könyv készül, illetve még kettő. Azért írom így, mert szeretnék a felnőtteknek való megjelenés mellett egy kamaszoknak szóló színezőt is kiadni. 
Ennek címe pedig: Színezzük ki nagypapát! 
Olyan rajzok szerepelnek majd benne, mint történelmi személyiségek, események (pl. csaták stb.), történelmi helyszínek.

Remélem, hogy a virágos, mandalás színezők mellett, vagy ráunva azokra, ezt is szívesen fogják színezni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék