2016. június 30., csütörtök

Amy Harmon Arctalan szerelem





A könyvet hatalmas nagy érdeklődés övezte. Sokan várták a magyar nyelvű fordítását. Nem is értettem, mire ez a nagy felhajtás. Ám hamar megvilágosodtam. Számtalan könyve jelent meg az írónőnek eddig világszerte, csak nálunk nem. Míg végre a Twister Media kiadó elhozta számunkra. Elsőnek a gyönyörű borítója volt, ami megfogott, és ez miatt került az érdeklődésem középpontjába. Egy szépséges, ám nem szokványos, ideállnak nem mondható hölgy látható rajta. Nem a klasszikus szépség, de mégis gyönyörű. Ezután rögtön elbűvölt a belbecs is. Egy olyan könyv, ami jól esik a szívnek, a léleknek. A nyelvezete pedig szemet gyönyörködtető, szívet reptető egy könyvmolynak.
Kifejező, érzésekben gazdag mondatok. Egy igazi érzelmi bomba. Romantikázás, abból is a jó fajta. Barátság, ami sírig tart. Összetartás. Kétségek. Érzelmi sokk. Tragédiák sora. Egyszóval minden, ami a valós életben is jelen van.
Ez az a könyv, ami nyomot hagy majd benned!  
Azt mondhatom, rég esett ilyen jól egy történet.  Maradandó lesz. Emlékezni fogok hosszú időkig a cselekményre, a szereplőkre, a sok szeretetre, a fájdalmas dolgokra és a mérhetetlenül sok optimizmusra, az életigenlésre, ami helyet kapott benne. Meg akarok tartani az emlékeimben a szépségesen megírt, meghatározó mondatokat. A könyv háromnegyedét ki tudnám tenni idézetnek, napi jó tanácsnak, hogy ne lehessen feledni.
Adva van két ember. 
Egy fiú, a siker kapujában, aki vágyik valamire, csak nem tudja még igazán, mire. Megvan neki minden, mi fontos lehet. Hírnév, ismertség, szépség, barátok, kedvező jövő. Ám nem találja a helyét.
Egy átlagos lány, aki szerelemre vágyik. Pont erre a fiúra vágyik.
Valószínűtlen, hogy egy átlagos lány és egy híres, a lányok körében népszerű fiú egymásra találjon? Csak a mesékben vagy a hihetetlen romantikus történetekben lehet ez igaz? Talán néha a véletlen vagy a sors közbe szól, közelebb sodorja őket egymáshoz, eltávolítja, majd megint egymás útjába ejti…
Fern Taylor egy olyan csajszi, akivel könnyű azonosulni, szeretni. Bájos,  szerethető, gondos, mindenkivel foglalkozó, pozitív jellem, tele humorral és belső szépséggel. Olyan jellem, akit mindenki szívesen barátjává fogadna. Az első perctől a szívembe zártam. Nem nyafogott, hisztizett akkor sem, mikor lett volna rá miértje. Talán túl kedves és naiv is. Sebezhető. Tele lelki gátlásokkal, amit belül hordoz, mint ahogy a vonzerejét is..
Bailey a barát, pártfogó, rokon, támogató személye Fern számára. Rokonok, de jóval többek annál. Ő a harmadik főszereplő, akinek szintén fontos szerep jut a történetben. Ő is olyan karakter, akit könnyű megkedvelni és elviselni apró furcsaságai és betegsége ellenére. Fontos dolgokat mutat meg Fernnek és nekünk, olvasónak is az életről, az elfogadásról, az életszeretetről, barátságról.
És jöjjön Ambrose a hős, akit nem felejthetek el bemutatni. Ő a szíve, lelke a történetnek. Kettősség van a karakterében. A kifelé „népszerű vagyok és jóképű, sztárbirkózó”-t mutató, kicsit lekezelő ember és a belül tipródó, sebektől teli férfi, aki nem találja az életben, a jövőben önmagát.
Ők hárman, és a keretet adó közeli barátok, rokonok adják a sava-borsát, a történet magját. Az ő élethelyzetükről, konfliktusaikról, tipródásaikról, boldogságukról szól a könyv. Rengeteg, érdekes témát feldolgozva, ami érdekelheti a mai ifjúságot. Ami mai, és kell róla beszélni. Mindenképpen át kell érezni és élni, megtapasztalni. Hihető és olyan, mintha a te iskoládban, a szomszéd lánnyal történne meg mindez. Amy ezekhez a témákhoz érzékenyen nyúl, finoman interpretálja őket, hihetővé formálja, meghatódást, sírást vagy örömet és nevetést kicsikarva belőlünk. A nyelvezetről írtam már, mennyire elvarázsolt. De nem tudom megint nem megemlíteni. Nagyon szerettem a hangulatok váltakozását, az érzelmek hullámzását, a nyelvezet érzékenységét, a párbeszédek ironikusságát, a viccek elementáris erejét, a romantika és az egymás iránti vágyak izzását.
Már egy jó ideje a könyvről beszélek, de nem tudom igazán átadni minden pozitív oldalát. Nem tudom szavakba önteni, mennyire jó kis könyv. Csak remélni merem, hogy kedvet kaptok hozzá.. Nehéz beszélni úgy róla, hogy nem árulok el semmi lényegest a történetről. Pedig nagyon nem szeretnék. Megtapasztalni kell és átérezni, hogy igazán bűvöletbe ejtsen. A gondolatok, a stílus és a szereplők mind külön-külön megérdemlik az olvasást. Valamiért mindenki szeretni fogja ezt a könyvet, higgyétek el.

Az a történet, amit minden, még emocionálisan nem érett emberpalántának a kezébe nyomnék, kötelező olvasmányként. A depressziós, megkeseredett személyek kezébe is elhelyezném. A férfiaknak is ugyan úgy ajánlom, mert így talán kicsit belelátnának a fiatal lányok lelkébe, tetteiknek hátterébe. Nőknek szintén ajánlom olvasmányként, mert ilyen egy igazi barátság és ilyen egy szép, harmonikus, jól működő szerelem, ami belülről jön és épít, nem rombol. 

A könyvet köszönöm a Twister Media kiadónak és a Kildarának!

Fülszöveg:
Ambrose Young nagyon szép volt – olyan szép, mint a romantikus regények borítóin látható férfiak. Ezt Fern Taylor is tudta, hiszen tizenhárom éves kora óta falta ezeket a könyveket. És mivel Ambrose Young ennyire szép volt, Fernnek meg sem fordult a fejében, hogy valaha is övé lehet a férfi… egészen addig, amíg Ambrose Young már nem volt szép többé.
Az Arctalan szerelem egy kisváros története, ahonnan öt fiatalember indul el a háborúba, de közülük csak egy tér vissza. Az Arctalan szerelem a gyász története: a közös gyászé, az egyéni gyászé, a szépség, az élet és az önazonosság elvesztése fölötti gyászé. Az Arctalan szerelem egy lány szerelmének a története, amit egy megtört fiú iránt érez, és egy sebesült harcosé, akit ez az érzés egy hétköznapi lányhoz fűz. Az Arctalan szerelem a vigasztaló barátság története, a rendkívüli hősiességé, és egy olyan, modern A szépség és a szörnyeteg-mese, amely megmutatja, hogy mindannyiunkban megtalálható egy kicsi a szépségből, és egy kicsi a szörnyetegből is.

Twister Media kiadó
368 oldal
FordítottaMarczali Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék